Stackars humlor

Hej Gårdshuset här.

Jag hörde Annika prata idag med Julia angående alla döda humlor under den stora linden. Jag har ju självklart vetat svaret till detta i många år 😉  men det kan vara lite svårt att berätta.

Annika såg detta förra året och funderade redan då och tänkte att det måste vara ett bo någonstans som kanske förstörts eller att fåglarna i trädet äter humlor. Men idag såg hon samma fenomen igen och började undersöka saken lite. och hittade denna förklaring på nätet:

”Silverlinden har sen blomningstid, juli-augusti. Ibland kan man hitta döda humlor och bin under träden. Förr trodde man att det berodde på att nektarn var giftig för insekterna. En hel del lindar fälldes därför på kontinenten i hopp om att stoppa ”humledöden”. Senare har det visat sig att blomningen är en viktig nektarkälla sent på säsongen och därför dör humlorna när de slåss om den sista nektarn som finns tillgänglig. Om vi vill ha fler humlor borde vi därför plantera fler silverlindar!”

Det har legat döda humlor under det trädet så länge jag kan minnas men Annika hade aldrig hört talas om detta. Och Julia som jobbade med henne idag är visst en hejare på namnen på alla träden här på gården,  hon sjöng en jätte fin sång med alla namn. Annika titta förvånat på Julia,,,hon har aldrig riktigt förstått det där med att minnas alla texter man lärde sig när man var liten :). Men det är ju tur att vi är bra på olika saker.Humlor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s